Dette bør du gjøre for å styrke IT-sikkerheten
og forebygge cyberangrep

 

Som bedriftsleder er du ansvarlig for å beskytte bedriften din mot digitale trusler.

Denne guiden gir deg oversikt over viktige tiltak du bør gjøre for å styrke IT-sikkerheten og sikre stabil drift. Følger du disse punktene reduses risikoen for brudd på datasikkerhet og sikrer at bedriften din har de rette systemene på plass for å møte dagens cybertrusler og lovpålagte krav.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Omfanget av cyberkriminalitet er massivt og økende, og rammer daglig norske bedrifter. Med en sterk IT-sikkerhetsstrategi er bedriften bedre rustet til å håndtere det stadig mer komplekse trusselbildet.

Denne sjekklisten dekker de mest kritiske tiltakene for å beskytte bedriften mot digitale trusler og cyberangrep.



1

Implementer sterk passordpolicy og tofaktorautentisering (2FA)

Passord er første forsvarslinje, men er ofte svakere enn man tror. Sørg for at alle ansatte bruker sterke, unike passord og bytter dem regelmessig. Kombiner dette med tofaktorautentisering, som Google Authenticator eller andre løsninger, for et ekstra sikkerhetslag.

2

Oppdater programvare og systemer regelmessig

Utdaterte systemer er en av de vanligste innfallsportene for cyberangrep. Sørg for at alle enheter og applikasjoner holdes oppdatert med de nyeste sikkerhetsoppdateringene. Automatisering av oppdateringer kan redusere risikoen betydelig for sårbarheter.

3

Gjennomfør regelmessige sikkerhetskopier og sørg for backuprutiner

Dataene er en av bedriftens mest verdifulle ressurser. Sørg for at sikkerhetskopier er lagret sikkert. En god backuprutine kan forhindre tap av data ved et eventuelt angrep og reduserer både økonomiske og omdømmemessige skader ved raskt å gjenopprette systemene.
Les historien der en av våre kunder mistet all data etter angrep ->

4

Benytt skyløsninger for bedre sikkerhet og fleksibilitet

Skyløsninger gir sikker, fleksibel lagring og enkel skalerbarhet. Ved å bruke skytjenester som oppdateres kontinuerlig av profesjonelle aktører, sikrer bedriften bedre beskyttelse og reduserer kompleksiteten med egen infrastruktur.
Se mer informasjon på blant annet Visma sitt Trust Center ->

5

Øk kunnskapen om phishing-angrep

Kunnskap om phishing og sosial manipulering er kritisk. Regelmessig opplæring i å gjenkjenne disse angrepene reduserer risikoen for at ansatte utilsiktet åpner døren for cybertrusler. Innfør gode rutiner for varsling og rapportering av mistenkelige e-poster, og oppfordre ansatte til å være årvåkne.

6

Innfør strengt tilgangsstyringssystem

Bruk et rollebasert tilgangsstyringssystem hvor ansatte kun får tilgang til data og systemer de trenger. Dette begrenser risikoen for at uvedkommende får tilgang og skader sensitive data. Det reduserer også potensielle skader hvis en konto skulle kompromitteres.

7

Etabler og dokumenter riktige rutiner for informasjonssikkerhet og beredskap

Som leder er det viktig å ha på plass en klar beredskapsplan som dekker informasjonssikkerhet, håndtering av avvik, dokumentasjon av sikkerhetstiltak, og årlig revisjon av kontrolltiltak. Dette sikrer rask respons og minimal skade ved potensielle sikkerhetsbrudd, og gir en struktur for å beskytte konfidensialitet og integritet i bedriftens data.

8

Bruk brannmurer og antivirusprogramvare

Brannmurer og antivirusprogrammer er nødvendige lag for å overvåke trafikk og beskytte enheter mot skadelig programvare. Dette beskytter bedriftens nettverk og enheter fra både interne og eksterne trusler.

9

Utfør regelmessige sikkerhetsvurderinger og penetrasjonstester

Gjennom regelmessige sikkerhetsvurderinger og simulering av hackerangrep (penetrasjonstester) får bedriften verdifull innsikt i eksisterende sårbarheter og kan teste beredskapen mot reelle trusler. Dette er en viktig investering for å kunne håndtere uventede angrep

10

Etabler en hendelseshåndteringsplan

En gjennomarbeidet hendelseshåndteringsplan sikrer effektiv respons på sikkerhetsbrudd. Sørg for at prosesser og team er på plass for å håndtere og begrense skaden, samt en kommunikasjonsstrategi for å informere relevante parter og opprettholde tillit.

11

Implementer sikre e-postsystemer og filtreringsverktøy

E-post er en vanlig angrepsvei for cybertrusler. Ved å bruke spamfiltre og e-postsikkerhetsløsninger som identifiserer phishing-forsøk og mistenkelige vedlegg, kan bedriften redusere risikoen for at ansatte utilsiktet åpner døren for cybertrusler.

12

Internkontroll og årlig revisjon av IT-sikkerheten

Gjennomfør årlig revisjon og internkontroll av sikkerhetstiltakene og driftstjenesten. Dette innebærer kontroll av dokumentasjon, testing og sikring av tjenestens konfidensialitet og tilgjengelighet. En grundig revisjon gjør bedriften godt rustet til å møte stadig nye trusler i det digitale landskapet.

13

Evaluér IT-leverandørenes sikkerhets- og sertifiseringspraksis

Sørg for at leverandøren har ISO-sertifiseringer som ISO 27001 og ISAE 3402 Type II for å sikre høy kvalitet på alle prosesser, og at de gjennomfører uavhengige revisjoner av egne sikkerhetstiltak. Be om dokumentasjon for å sikre at leverandøren har tilstrekkelige sikkerhetsstandarder på plass.

14

Avklar datahåndtering, kryptering og tilgang hos leverandøren

Still leverandøren spørsmål om hvordan de beskytter dataene dine, inkludert kryptering både under overføring og lagring. Avklar hvem som har tilgang til dataene dine og hvordan denne tilgangen reguleres. Dette sikrer at bedriftens data forblir private og beskyttet mot uautoriserte brukere, både internt og hos underleverandører.



Konsekvenser ved datainnbrudd og data på avveie

Et datainnbrudd kan ha alvorlige konsekvenser for en bedrift, både økonomisk og omdømmemessig.

Dersom personopplysninger kommer på avveie, kan brudd på EUs personvernforordning (GDPR) føre til betydelige bøter og strengere tilsyn, som igjen kan påvirke bedriftens lønnsomhet og tillit i markedet.

I tillegg vil manglende overholdelse av regnskapsloven og oppbevaringsplikten, som krever sikker oppbevaring av finansdata, kunne medføre økonomiske sanksjoner.

For virksomheter som omfattes av IKT-forskriften, kan sikkerhetsbrudd føre til ytterligere sanksjoner.
Regnskapskontorer må overholde kravene i GRFS, som pålegger dem et betydelig ansvar for både egne og kundens sikkerhetssystemer.

Tap av bedriftskritiske data eller lekkasje av bedrifts-sensitiv informasjon kan også føre til søksmål fra kunder eller ansatte, svekke bedriftens omdømme, og gi konkurrenter tilgang til verdifull forretnings-informasjon.

Konsekvensene av datainnbrudd går dermed langt utover umiddelbare kostnader, og kan svekke bedriftens troverdighet og økonomiske stabilitet på lang sikt.

 

 

NextStep-ERP-transp

Den enkle måten å komme i  gang med et ERP-system i skyen!

 

Les mer om IT-sikkerthet

IT-sikkerhet og skysikkerhet, dette må du vite

Strategi og Ledelse IT-sikkerhet 3 min

IT-sikkerhet og skysikkerhet, dette må du vite

Skysikkerhet er en paraplybetegnelse for strategier, metoder og teknikker for mot å beskytte infrastrukturen,...

Hvordan bruke generativ AI for å gjenopprette data etter dataangrep

AI IT-sikkerhet 5 min

Hvordan bruke generativ AI for å gjenopprette data etter dataangrep

Det er systemene som gir oss data, men det er menneskene som gir oss innsikt. Derfor er det viktig å bygge en...

Du kan lese mer om trusselbildet på Nasjonal Sikkerhetsmyndighet sine sider, nsm.no

Arve Inge Hoggen

 

 

Arve Inge snakker gjerne om IT-sikkerhet med deg!