Exsitec Norge
Exsitec Norge
Kontakt meg

Eksperter på forretningssystem og digitalisering

Hva gjør en ERP-konsulent?

Hva gjør en ERP-konsulent?

Enten du jobber i en bedrift som vurderer å implementere et nytt ERP-system, eller du ønsker å forfølge en karriere innen konsulentbransjen, er det nødvendig å ha en forståelse av hva en ERP-konsulent er. I denne bloggposten skal vi dykke ned i hva det betyr å være en ERP-konsulent, hva deres rolle innebærer og hvilke ansvarsområder de har.

 

Hva er en ERP-konsulent? 

ERP står for Enterprise Resource Planning, og det refererer til programvare som hjelper organisasjoner med å administrere og automatisere en rekke forretningsprosesser, inkludert regnskap, lagerstyring, salg og mer. ERP-systemer er avgjørende for å forbedre effektiviteten og produktiviteten til bedrifter.

ERP-konsulenter er spesialister som jobber med implementering, tilpasning og vedlikehold av ERP-systemer. De fungerer som broen mellom bedriftens behov og teknologien, og deres oppgave er å sikre at ERP-systemet fungerer optimalt og møter organisasjonens behov.Hva gjør en ERP-konsulent?

En ERP-konsulent har et bredt spekter av oppgaver og ansvar, inkludert:

Analyse av bedriftens behov

En ERP-konsulent må skaffe seg forståelse for virksomheten og utføre en analyse av bedriftens behov ved å stille dyptgående spørsmål om kundens utfordringer i hverdagen. Det kreves en forståelse for hele prosessen fra start til slutt og hva som påvirker tidsaspektet.

Implementering av ERP-system

En ERP-konsulent er ansvarlig for å implementere og konfigurere ERP-systemet i henhold til bedriftens krav og behov. Dette kan inkludere installasjon og konfigurering av programvare, opprettelse og tilpasning av brukerprofiler, opprettelse og tilpasning av rapporter og skjemaer, samt sikre at systemet fungerer korrekt.

Kravspesifikasjon for integrasjoner

En ERP-konsulent kan også være ansvarlig for å tilpasse ERP-systemet etter bedriftens spesifikke prosesser og behov. Dette kan innebære å opprette tilpassede felt, skjemaer, arbeidsflyter og integrasjoner med andre systemer.

Opplæring og støtte

En ERP-konsulent er også ansvarlig for å lære opp brukerne i bedriften i hvordan man effektivt bruker ERP-systemet. Dette kan inkludere å holde workshops, opprette brukermanualer og gi teknisk støtte ved behov.

Prosjektledelse

En ERP-konsulent kan også være ansvarlig for å håndtere implementeringsprosjekter, inkludert definering av prosjektets omfang, planlegging og overvåking av fremdrift, ressursstyring og rapportering av status til ledelsen.

 

Hvordan blir man ERP-konsulent?

Hos Exsitec tror vi at en rekke forskjellige egenskaper passer godt i rollen som ERP-konsulent, enten du har en økonomisk bakgrunn eller en mer teknisk bakgrunn. Det er en fordel for en konsulent som skal jobbe med ERP å ha noe erfaring med økonomisystemer, men størst vekt legges på personlig egnethet. 

Tips til deg som ønsker å bli ERP-konsulent:

 • Utdanning og grunnleggende forståelse: Fullfør en relevant bachelorgrad i et
  studie som informatikk, informasjonsteknologi, forretningsadministrasjon eller lignende. Dette gir deg en solid akademisk base.
 • Spesialisering og sertifisering: Mange ERP-leverandører tilbyr sertifiseringsprogrammer som gir deg inngående kunnskap om deres systemer. Å bli sertifisert kan øke dine karrieremuligheter som ERP-konsulent.
 • Skaff deg praktisk erfaring: Søk etter praksisplasser, deltidsjobber eller trainee-stillinger som lar deg arbeide med ERP-systemer. Dette gir deg praktisk erfaring og innsikt i reelle forretningsutfordringer og løsninger. Les om Exsitec sitt trainee-program her
 • Bygg bransjekunnskap: ERP-systemer brukes i en rekke bransjer, inkludert helsevesen, finans, produksjon og mer. Å utvikle kompetanse innen en bestemt bransje kan gjøre deg mer attraktiv som konsulent i den bransjen.
 • Utvid dine ferdigheter: ERP-konsulenter trenger mer enn bare teknisk kunnskap. Kommunikasjonsevner, problemløsningsevner og prosjektledelseskompetanse er viktige. Arbeid med å utvikle disse ferdighetene.
 • Bygg et nettverk: Delta på bransjearrangementer, konferanser og nettverksmøter for å møte fagpersoner i bransjen. Dette kan åpne dører for jobbmuligheter og samarbeid.
 • Videreutvikling og opplæring: ERP-feltet endrer seg stadig, så vær forberedt på å fortsette å lære og oppdatere dine ferdigheter gjennom opplæring og sertifiseringer.
 • Bygg en portefølje: Dokumenter prosjekter du har jobbet med og resultater du har oppnådd. En imponerende portefølje kan hjelpe deg med å vise potensielle arbeidsgivere hva du kan tilby.

ERP-konsulentens lønn

Lønnen til en ERP-konsulent kan variere betydelig avhengig av flere faktorer:

 • Erfaring: Som med mange yrker, øker lønnen vanligvis med erfaring. En nyutdannet eller en som er relativt ny innen feltet, kan forvente en lavere lønn, mens erfarne konsulenter kan tjene betydelig mer.
 • Geografisk beliggenhet: Lønnsnivået varierer betydelig etter hvor du jobber. For eksempel, ERP-konsulenter i store byer med høy levekostnad kan forvente høyere lønn sammenlignet med de som jobber i mindre byer eller landlige områder.
 • Bransje: ERP-konsulenter som jobber i spesifikke bransjer, som helsevesen eller finans, kan ha muligheter til å tjene mer på grunn av sin spesialiserte kunnskap.
 • Sertifiseringer: Å ha relevante sertifiseringer kan øke dine lønnsmuligheter betydelig.

Generelt kan lønnen for en ERP-konsulent variere fra 500 000 kr til 1 500 000 kr eller mer per år, avhengig av de nevnte faktorene.

 

Oppsummering

ERP-konsulenter spiller en viktig rolle i å hjelpe organisasjoner med å implementere og utnytte ERP-systemer for å forbedre effektiviteten og produktiviteten. Deres lønn varierer, men de har muligheter til å tjene godt, spesielt med erfaring og relevant kompetanse. Hvis du vurderer en karriere som ERP-konsulent, er det viktig å fokusere på opplæring, sertifiseringer og oppbygging av erfaring for å maksimere dine lønnsmuligheter.

 

Kontakt forfatteren
Exsitec Norge
Exsitec Norge

Eksperter på forretningssystem og digitalisering