1

Wave Image

Innhold

    Publisert: 28.05.24 | Samfunn & Bærekraft

    Hvorfor feirer vi Pride?

    Innhold

      Pride-feiringer er en årlig tradisjon som finner sted over hele verden, fylt med farger, glede og samhold. Men bak livlige parader og regnbueflagg ligger en dyp og betydningsfull historie som fortsetter å drive bevegelsen fremover. I dette blogginnlegget skal vi dykke ned i opprinnelsen til Pride, dens globale betydning, og hvorfor det fortsatt er essensielt å feire.

       

      Betegnelsen Pride

      Ordet "Pride" brukes for å uttrykke en følelse av selvrespekt, selvfeiring, og fellesskapsfølelse blant LGBTQ+ personer. Det representerer en motstand mot skam og sosial stigma, og det understreker betydningen av å være åpen og stolt over hvem man er.

       

      Opprinnelsen

      Pride har sine røtter i de tidlige skeive bevegelsene som oppstod i USA på 1960-tallet. Det kritiske vendepunktet kom imidlertid i 1969 med Stonewall-opprøret i New York. Den 28. juni det året, gjennomførte politiet et raid mot Stonewall Inn, en bar kjent som et samlingspunkt for LGBTQ+ samfunnet. Dette raidet førte til voldsomme protester og sammenstøt med politiet, som varte i flere dager. Stonewall-opprøret er ofte betraktet som begynnelsen på den moderne LGBTQ+ rettighetsbevegelsen i USA og inspirerte lignende bevegelser internasjonalt.

      Les mer om Stonewall-opprøret her

      Pride-feiringen i Norge startet i 1974 med et lite arrangement i Oslo, og har siden vokst til større feiringer i mange norske byer, inkludert Bergen, Trondheim og Tromsø. Disse arrangementene har utviklet seg fra å være små samlinger til å bli omfattende festivaler som feirer LHBTQ+ samfunnet og fremmer mangfold. De arrangeres på ulike tider av året.

      Se hvor og når i Foreningen Fri sin Pride-kalender→  Pride i Norge 2024

       

      Kim Friele: Pioneren i Norges homobevegelse

      Kim Friele, fra Fana ved Bergen, er kjent for sin klare og fryktløse stemme i den norske homobevegelsen siden 1960-årene. Etter å ha flyttet til Oslo i 1958, ble Friele en nøkkelfigur i Det Norske Forbundet av 1948, og ble den første i Norge som åpent stod frem som homofil under eget navn. Hun ledet DNF-48 fra 1966 til 1971 og fortsatte som generalsekretær frem til 1989.

      Friele spilte en sentral rolle i avkriminaliseringen av homoseksualitet og fjerningen av "homofili" som en mental forstyrrelse i Norge. Hennes engasjement og forfatterskap har vært vitalt for fremskritt innen seksualpolitikk i Norge, og hun har mottatt flere priser for sitt arbeid, inkludert St. Olavs Orden.

      Du kan lese mer om Kim Friele og hennes betydning i Store Norske Leksikon

       

      Hva betyr Pride for meg?

      Pride for meg betyr først og fremst synlighet og normalisering, og ikke minst at dette handler om menneskerettigheter.

      Særlig etter at vi fikk barn ble jeg mer bevisst på dette med å være åpen og synlig. Mange fordommer forsvinner når man møter folk med åpenhet, og en god dose humor. Det å heise flagget noen uker i juni gjør at temaet kommer opp i nabolaget, og dette gir mange en mulighet til å prate med barna sine om hvorfor vi har flagget oppe og viktigheten av det. I tillegg viser vi at her finnes  en trygg havn om noen har behov for å snakke med noen. For oss er det  også viktig å gå i tog, særlig i solidaritet med de som ikke tør, eller kan.

      Det er også viktig å vise at man er stolt av hvem man er, uansett hvem man elsker, eller hvem eller hva man identifiserer seg som. Love is love, vær den du er - alle andre versjoner er opptatt.

       

      5 grunner til at vi trenger Pride

      Amnesty har oppsummert hvorfor Pride fortsatt er viktig verden over.

      Pride skaper synlighet

      Pride handler om menneskerettigheter. Det gir LGBTQ+ personer styrke til å stå opp for sine rettigheter og ta tilbake offentligheten. Synlighet er avgjørende, spesielt når myndighetene prøver å marginalisere LGBTQ+ personer. Gjennom å kjempe mot skam og sosialt stigma, og å protestere mot trusler og vold, blir Pride-paradene ikke bare en feiring av mangfold, men også en kraftfull erklæring. Demonstrantene viser at de ikke vil la seg undertrykke, at de vil fortsette å kjempe for rettferdighet, og at LGBTQ+-rettigheter er en del av de grunnleggende menneskerettighetene.

      Mennesker blir fortsatt angrepet på grunn av reell eller antatt seksuell orientering og kjønnsidentitet

      LGBTQ+ personer blir dessverre fortsatt utsatt for vold og trusler, selv om politiet er til stede. I mange land blir ikke homofobisk eller transfobisk vold ansett som hatkriminalitet, og det blir ofte ikke etterforsket. Dette resulterer i manglende beskyttelse for de som trenger det, og skaper en generell mistillit til rettssystemet og politiet.

      Arrangementene gir mulighet til å utfordre homofob og transfobisk lovgivning

      LGBTQ+ aktivister har møtt hindringer når de har forsøkt å arrangere Pride i Moskva siden 2006. I 2012 ble det til og med avsagt en dom som forbød dem å arrangere Pride i "de neste hundre årene". I 2015 ble tre aktivister arrestert etter å ha forsøkt å gjennomføre en Pride-parade i Moskva. I tillegg forbyr en føderal lov fra 2013 all form for "homofil propaganda" rettet mot mindreårige. Den russiske lovgivningen representerer et alvorlig brudd på ytrings- og forsamlingsfriheten, og Pride-dagene markerer en tydelig protest mot dette.

      Vi kan aldri ta rettigheter for gitt

      Selv i land der tidligere Pride-arrangementer har gått fredelig for seg, er det viktig å ikke ta ting for gitt. I Nikšić i Montenegro ble den første Pride-paraden forbudt for tredje gang i 2018. I Istanbul valgte myndighetene å forby Pride i 2015, til tross for at paraden hadde blitt gjennomført siden 2003. Selv med dette forbudet, møtte 5000 fredelige demonstranter opp, bare for å bli møtt med tåregass og vannkanoner. Dette tilbakeslaget er bare ett eksempel på grove angrep mot forsamlingsfriheten. I 2016 ble det igjen forbud mot å avholde Pride, noe som viser at kampen for like rettigheter fortsetter.

      Pride er holdningsskapende

      Endring er definitivt mulig. Under Pride i Latvia i 2005 ble 70 modige demonstranter møtt av over 2000 motdemonstranter, og mange av dem gikk til angrep. Ti år senere, under EuroPride 2015, var det over 5000 deltakere, mens bare 40 motdemonstranter var til stede. Heldigvis ble det ikke rapportert om alvorlige skader. Selv etter å ha blitt forbudt i tre år på rad, gikk Pride-paraden i Serbia fredelig for seg både i 2015 og 2014. Dette eksempelet viser tydelig at aktivisme har kraften til å endre holdninger og bidra til en mer inkluderende fremtid.

       

      Konklusjon

      Pride er mer enn bare en fest. Pride feirer kjærlighet og mangfold, og markerer kampen for rettigheter og anerkjennelse for LGBTQ+ personer. Feiringen reflekterer den vedvarende nødvendigheten av å stå opp mot diskriminasjon og vold, utfordre undertrykkende lover, og fremme synlighet og rettferdighet.

      Gjennom historiske kamper og personlige vitnesbyrd har Pride vokst til å bli en global bevegelse som understreker betydningen av å aldri ta rettigheter for gitt.

      La oss fortsette å feire, fortsette å synliggjøre, og fortsette å bygge en mer inkluderende fremtid for alle!

      Relatert innhold

      Hvorfor feirer vi Pride?

      Samfunn & Bærekraft 5 min

      Hvorfor feirer vi Pride?

      Bak livlige parader og regnbueflagg ligger en dyp og betydningsfull historie som fortsetter å drive Pride-bevegelsen...

      Kvinnedagen - trenger vi den egentlig?

      Samfunn & Bærekraft 4 min

      Kvinnedagen - trenger vi den egentlig?

      Hvert år, den 8. mars, feires den internasjonale kvinnedagen. I lys av de fremskrittene vi har gjort de siste årene:...

      Julegave med mening

      Samfunn & Bærekraft 4 min

      Julegave med mening

      En av våre kolleger tok initativ til at alle ansatte enkelt kan være med å støtte 2 ulike tiltak, Stiftelsen...

      Toggle Icon Author Avatar

      Kontakt
      skribenten

      Close

      Kontakt Kathrine Hvalstad Løken