1

Wave Image

Innhold

    Publisert: 07.03.24 | Samfunn & Bærekraft

    Kvinnedagen - trenger vi den egentlig?

    Innhold

      Hvert år, den 8. mars, feires den internasjonale kvinnedagen over hele verden. I lys av de fremskrittene vi har gjort de siste årene, reiser det seg et spørsmål: Trenger vi egentlig kvinnedagen? 

       

      Gjør vi nok?

      I Exsitec er nesten halvparten av arbeidsstyrken kvinner, med en prosentandel på 47%. Dette tallet er jeg stolt av, og viser at vi bevisst, eller kanskje ubevisst, har gjort en innsats mot målet om et likestilt Exsitec, kjønnsmessig. Ser jeg nærmere på ledergruppen, med kun 1 av 6 som er kvinner, erkjenner jeg at vi har en vei å gå. Derimot, på teamledernivå, hvor 9 av 10 er kvinner, ser jeg en oppmuntrende trend som vi stolt kan rapportere.

      Vår satsing på et traineeprogram er strategisk viktig. Det tar sikte på å øke andelen unge talenter – både kvinner og menn – fra varierte utdanningsbakgrunner, erfaringer og livshistorier. Dette er ikke bare et skritt mot å utjevne kjønnsbalansen, men også mot å skape et mer mangfoldig og inkluderende arbeidsmiljø.

      Les om traineeprogrammet 2024

      Når det kommer til kvinner i lederstillinger og i styrene i norske selskaper, er svaret klart: Vi trenger mer av det. Samtidig må vi anerkjenne og feire kvinner som utmerker seg i alle roller – ikke bare de som tar på seg lederverv.

      I Exsitec har vi noen av Norges beste kvinnelige konsulenter, utviklere, selgere og ledere. Likestilling handler ikke bare om å fylle kvoter; det handler om å anerkjenne og verdsette talent og hardt arbeid, uavhengig av kjønn. Vi skal legge til rette for at alle mennesker skal kunne gjøre karriere hos oss, ikke for det kjønnet de er, men for den personen de er, og deres unike styrker. Vi skal dyrke våre individer på det de er gode på, ikke det samfunnet definerer som “bra nok”.

      Vår egen Mona har skrevet dette blogginnlegget om Norges banebrytende steg mot 40% kvinner i styrene

       

      Mangfold som konkurransefortrinn

      Mangfold og inkludering er ikke bare et punkt på dagsordenen; vi må tenke på mangfold, likestilling og inkludering i alt vi gjør.

      Hvorfor? Fordi vi blir mer innovative av å ha flere aspekter og syn på samme problemstilling. Vi vil aldri bli bedre ved at de samme menneskene løser de samme problemene - vi sitter på ulik kompetanse, erfaring og livssyn - ulikheten i oss er det som gjør oss unike, det er det som gjør at vi sammen kan løfte kompetansen vår til å løse komplekse kundecaser, samtidig som vi dyrker og beriker organisasjonskulturen vår gjennom drivkraften av ulike mennesker.

      Mangfold er uten tvil et konkurransefortrinn for oss. Det gjør oss annerledes. Det gjør oss bedre. Vår styrke ligger i vår ulikhet.

      Les portrettintervju med Hanne - den første jenta på utvikling i Exsitec Norge!

       

      Lønn - et betent tema

      Det føles feil å snakke om kvinnedagen, uten å snakke om lønn. Lik lønn for likt arbeid, men hva med dine personlige egenskaper, det du tilfører arbeidsplassen din utenom stillingen du er ansatt til?

      Vi må tenke helhetlig på menneskene som jobber hos oss, vi må se på hele verdikjeden av individet. Vi har kommet en vei ved å basere lønnsmodellen vår på både “harde” fakta og “myke” verdier, og jeg håper vi fremover kan rette mer fokus og heie på de som går en ekstra mil, for sine kolleger og sin arbeidsplass. Og lik lønn for likt arbeid? Det skal være en selvfølge.

      “Du må forhandle som en mann” - men hva betyr det egentlig? Tradisjonelt sett har menn vært mer direkte og selvsikre i lønnsforhandlinger, sies det. Jeg vil utfordre denne normen og oppmuntre alle til å ta plass, og vite sin verdi i arbeidslivet. Lønn er ofte et betent tema, og historisk sett har det vært en tendens til å akseptere at menn er tøffere forhandlere. Jeg håper vi kan endre dette narrativet.

      Lønnstransparens blir viktig og avgjørende for mange selskaper fremover. Med nye direktiver fra EU, ser vi en fremtid der åpenhet rundt lønninger blir normen, noe som kan bidra til å redusere lønnsgapet mellom kjønnene. About time, spør du meg.

      Så, tilbake til mitt opprinnelige spørsmål: Trenger vi kvinnedagen? Absolutt. Den tjener som en påminnelse om veien vi har tilbakelagt, og den som fortsatt gjenstår. Men la oss ikke begrense vårt engasjement for likestilling, mangfold og inkludering til bare én dag. La oss gjøre det til en integrert del av vår strategi – hver eneste dag.

       

      Vi er bedre sammen

      Avslutningsvis vil jeg rette en hjertelig takk til alle de sterke og modige menneskene som gjennom tidene har stått opp og kjempet for kvinners rettigheter. Deres dedikasjon og kamp har formet veien vi har gått så langt. Vi må fortsette å arbeide mot et mer rettferdig og likestilt samfunn - for alle. 

      Jeg vil også applaudere og takke alle de fantastiske kvinnene jeg er omringet av – deres unike styrke er inspirerende, og jeg heier på dere!

      Sist, men ikke minst, ønsker jeg å takke den nye generasjonen som fortsetter å bryte ned barrierer, som tidligere virket uoverkommelige. 

      Takk for at du er med på denne reisen mot likestilling, og gratulerer med kvinnedagen!

       

      Relatert innhold

      Hvorfor feirer vi Pride?

      Samfunn & Bærekraft 5 min

      Hvorfor feirer vi Pride?

      Bak livlige parader og regnbueflagg ligger en dyp og betydningsfull historie som fortsetter å drive Pride-bevegelsen...

      Kvinnedagen - trenger vi den egentlig?

      Samfunn & Bærekraft 4 min

      Kvinnedagen - trenger vi den egentlig?

      Hvert år, den 8. mars, feires den internasjonale kvinnedagen. I lys av de fremskrittene vi har gjort de siste årene:...

      Julegave med mening

      Samfunn & Bærekraft 4 min

      Julegave med mening

      En av våre kolleger tok initativ til at alle ansatte enkelt kan være med å støtte 2 ulike tiltak, Stiftelsen...

      Toggle Icon Author Avatar

      Kontakt
      skribenten

      Close

      Kontakt Stuti Malhotra-Gunro