Exsitec Norge
Exsitec Norge
Kontakt meg

Eksperter på forretningssystem og digitalisering

Er EHF faktura og efaktura det samme?

Er EHF faktura og efaktura det samme?

EHF faktura og eFaktura i nettbanken er ikke det samme.
Men både EHF faktura og eFaktura i nettbanken er en efaktura – altså en elektronisk faktura.


EHF faktura benyttes av offentlige myndigheter og firma som fakturerer andre offentlige myndigheter eller firma (B2B / firma-til-firma). Fakturaen sendes direkte mellom økonomisystemene, utgående faktura fra den som selger varen/tjenesten, og mottak av inngående faktura for den som kjøper varen/tjenesten.

eFaktura er produktnavnet på tjenesten til Nets der du som privatperson får en faktura direkte i nettbanken din (B2C / firma-til-privatperson).

Efaktura, e-faktura og e faktura blir ofte brukt som forkortelse for elektronisk faktura.
En elektronisk faktura – efaktura – lages elektronisk i avsenders fakturaløsning, sendes elektronisk direkte fra avsenders økonomisystem og leses inn i mottakers økonomisystem eller nettbank, helt automatisk.

 

Hva er egentlig en EHF faktura?

EHF er forkortelsen for Elektronisk Handelsformat, og er det offentlige standardformatet for efaktura i Norge. Les mer om EHF faktura

 

Hva er efaktura?

En efaktura er en elektronisk faktura. Det betyr at det ikke er et dokument som kan leses av en person, slik PDF og papirfakturaer kan. En efaktura lages elektronisk i økonomisystemet/ERP systemet, sendes elektronisk via PEPPOL, og går direkte inn i kundes økonomisystem/ERP system (eller privatpersonens nettbank), helt automatisk og helt uavhengig av system. Les mer om efaktura

 

Er faktura på e-post (PDF) en efaktura?

Nei, efaktura er ikke det samme som en PDF-faktura som sendes med e-post. Fakturaen sendes elektronisk, med e-post, i stedet for vanlig brevpost. En PDF faktura må behandles på samme manuelle måte som en papirfaktura per brev post.

 

Kan alle sende og motta efaktura?

Ja, alle kan sende og motta efaktura så lenge systemet til både mottaker og avsender er satt opp for det.
Privatkunder har et valg i nettbanken som heter «Ja til Alt» eller «Ja takk til alle». Når dette er aktivert mottar de elektronisk faktura (eFaktura) rett i nettbanken sin.

 

Kontakt forfatteren
Exsitec Norge
Exsitec Norge

Eksperter på forretningssystem og digitalisering