Exsitec Norge
Exsitec Norge
Kontakt meg

Eksperter på forretningssystem og digitalisering

Hva er efaktura?

Hva er efaktura?

Elektronisk faktura forkortes oftest til kun efaktura. En efaktura/elektronisk faktura er ikke et dokument som kan leses av en person, slik PDF- og papirfakturaer kan. En elektronisk faktura – efaktura – lages elektronisk i avsenders fakturasystem / ERP system, sendes elektronisk direkte fra avsenders system og leses direkte inn i mottakers økonomisystem, helt automatisk.
Hvis kunden er en privatperson, - ikke et firma, leses efakturaen direkte inn i personens nettbank som en eFaktura.

 

Hva må til for å sende og motta en efaktura?

For å kunne sende og motta efaktura må du i tillegg til en fakturaløsning / et ERP system ha et aksesspunkt, som f.eks Visma AutoInvoice eller Compello.
Et aksesspunkt er som et elektronisk postkontor som sender dokumenter mellom hverandre i Peppol-nettverket. Peppol er en felleseuropeisk digital infrastruktur for elektronisk handel.
Aksesspunktet sjekker også om mottaker er registrert i ELMA registeret slik at mottaker faktisk kan motta en efaktura. ELMA registeret er et offentlig register for EHF.
EHF er det offentlige standardformatet for efaktura i Norge. EHF er en norsk tilpasning av det felleseuropeiske fakturaformatet som gjør det mulig å sende elektroniske faktura – efaktura – direkte mellom ulike økonomisystemer i Norge.


Hvis både avsender og mottaker har et aksesspunkt og mottaker er registrert i ELMA registeret vil fakturaen automatisk bli en efaktura som sendes elektronisk direkte fra avsenders fakturasystem/ERP system, via Peppol og direkte inn i mottakers ERP-/fakturasystem. Er kunden en privatperson sendes efakturaen direkte inn i nettbanken.
Privatkunder må huke av for «ja takk til alt» i nettbaNken sin for at efakturaen skal komme direkte inn som en eFaktura.

 

eFaktura i nettbanken

eFaktura er produktnavnet på tjenesten til Nets der du som privatperson får fakturaen (altså en elektronisk faktura - efaktura) direkte i nettbanken din.

 

Er faktura på e-post (PDF) en efaktura?

Nei, en PDF-faktura som sendes med e-post er ikke en efaktura. En PDF er et dokument som er skrivebeskyttet og ment for å åpnes elektronisk/på PC. Se på det som papir med strøm på. Den sendes elektronisk, med e-post, i stedet for vanlig brevpost. En PDF faktura må behandles på samme manuelle måte som en papirfaktura per brev post, ved mindre du har løsningen Medius AP Automation. Da vil også jobben med PDF fakturaer bli mer automatisert.

 

Kontakt forfatteren
Exsitec Norge
Exsitec Norge

Eksperter på forretningssystem og digitalisering