Laura Landmark
Laura Landmark
Kontakt meg

Teamleder og rådgiver innen BI, Business Intelligence

Hva er Business Intelligence (BI)?

Hva er Business Intelligence (BI)?

Business Intelligence (BI) hjelper bedrifter med å analysere data – både historiske- og sanntidsdata. Du får raskt og enkelt innsikt i bedriftens data og kan ta strategiske, datadrevne beslutninger på bakgrunn av fakta.

Et BI-verktøy behandler store datasett på tvers av flere datakilder og visuelt presenterer dem for at brukeren enkelt skal forstå dataen, kunne bruke den og enkelt dele den.

Abonnere på Økonombloggen

 

Vil du heller høre denne bloggen enn å lese selv?
Hør den på Spotify!

Hvordan fungerer Business Intelligence?

Det er fire faser i transformasjonen fra rådata til en lettfattelig presentasjon av dataene som alle i en bedrift kan forstå.

De tre første fasene datainnsamling, analyse og visualisering legger grunnlaget for det siste – beslutning. Før BI verktøyenes inntreden ble store deler av analysene gjort manuelt. BI verktøy automatiserer mange av prosessene og sparer deg for tid og krefter.

 

Fase 1: Datainnsamling

Første fase er å samle strukturerte og ustrukturerte data fra flere kilder. Disse dataene blir transformert, ombygd og lagret på et sentralt sted, slik at applikasjoner enkelt kan gjøre spørringer og analyser av det omfattende datasettet.

 

Fase 2: Analyse

Analysen er den viktigste fasen i transformasjonen og består av flere delprosesser;

 • Rensing
 • Standardisering
 • Deduplisering
 • Verifisering
 • Sortering
 • Andre tilleggsoppgaver for evt å forbedre datakvalitet
 • Datatransformasjon forbedrer dataintegriteten og bidrar til å sikre at data ankommer sin nye destinasjon fullt kompatibel og klart til bruk.

Fase 3: Datavisualisering

Business Intelligence-rapportering bruker datavisualisering for å gjøre funn enklere å forstå og dele videre. Rapporteringsmetoder inkluderer interaktive dataoversikter, diagrammer, grafer og kart som hjelper brukeren med å analysere og få innsikt i hva som skjer i bedriften akkurat nå.

 

Fase 4: Beslutning

Å få innsikt i historiske- og sanntidsdata i sammenheng med forretningsaktiviteter gir deg mulighet til å agere raskt. Business Intelligence muliggjør sanntidsjusteringer og langsiktige strategiske endringer og eliminerer dermed ineffektivitet. Tilpass deg markedsendringer, korrigerer for eventuelle forsyningsproblemer og løs kundesaker i tillegg.

 

Business Intelligence-verktøy ble tidligere primært benyttet av IT- og dataanalytikere. Med dagens selvbetjente plattformer er Business Intelligence tilgjengelig for alle.

Les om hvordan du enkelt kan bruke BI-verkøyet Uniifire Insights sammen Power BI for å få innsikt i dine data! ->

 

Fordelene med å bruke Business Intelligence-verktøy

Business Intelligence-verktøy øker hastigheten på informasjonsanalyse og ytelsesevaluering. Det gir også høy verdi ved å hjelpe bedrifter med å redusere ineffektivitet, flagge potensielle problemer, finne nye inntektskilder og identifisere områder for fremtidig vekst.

Andre fordeler ved å bruke BI:

 • Økt effektivitet av operasjonelle prosesser
 • Innsikt i kundeatferd og handlemønster
 • Nøyaktig sporing av salg, markedsføring og økonomisk ytelse
 • Tydelige benchmark basert på historiske data og data i nåtid
 • Umiddelbar varsling om dataavvik og kundeproblemer
 • Analyser i nåtid som kan deles på tvers av avdelinger

 

Abonnere på Økonombloggen

 

Benytt Business Intelligence i flere deler av bedriften

Kundeservice

Med all kundeinformasjon på ett sted kan du allokere ressurser til nøkkelområder. Dette gir positiv innvirkning på kundeengasjement og -støtte.


Salg og markedsføring

Med innsyn i salgs- og markedsføringaktiviteter, forbrukeratferd og kjøpstrender sikrer du at fremtidige markedsføringstiltak er effektive og genererer inntekter.


Drift

Automatiser analyseoppgaver, avgrens prosesser, reduser ineffektivitet og øk produktiviteten.


Finans

Med tilpassede dashbords får du en helhetlig innsikt i selskapets økonomiske helse. Du kan fordype deg i historiske data, beregne risiko og forutsi trender.


Lagerkontroll

Automatisering av dataanalyse og rapportering forbedrer lagerstyringen og bidrar til å forutse kjøpstrender.


Sikkerhet og etterlevelse

Sentralisert data bedrer nøyaktighet og transparens, som gjør det enklere å avdekke feil, sikkerhetsproblemer og reduserer samsvarsrisiko.

 

Ønsker du å vite mer om mulighetene dine med et BI verktøy? 

 

Les guiden, alt om beslutningsstøtte

BI
Kontakt forfatteren
Laura Landmark
Laura Landmark

Teamleder og rådgiver innen BI, Business Intelligence